donderdag

29 oktober 1956

Nagy heeft een staakt-het-vuren afgekondigd. Hij zou met de Russi-sche bevelhebber hebben afgesproken dat deze zijn troepen onmid-dellijk uit Boedapest terug trekt. Verder wil de Hongaarse premier dat alle Russische soldaten uit Hongarije verdwijnen. Tenslotte wil hij de geheime staatspolitie ontbinden en vervangen door een regulier politiekorps.
Er is inmiddels ook een nieuwe regering: 15 vooraanstaande commu-nisten zijn vervangen door meer neutrale personen. Op 1 na allemaal wel lid van de communistische partij: op Landbouw is de leider van de boerenpartij gekomen.
Nagy zou met zijn maatregelen hebben toegegeven aan eisen van een tegenregering in Gyoer: deze had gedreigd met een aanval vanuit het westen van Hongarije op Boedapest als de Russen niet zouden wor-den weggestuurd. Wat Nagy met de andere eisen van de tegenrege-ring (binnen twee maanden vrije verkiezingen; de vrijheid om zelf politieke partijen op te richten; een democratie naar westelijk model; opzegging van het lidmaatschap van het Warschau-pact, op basis waarvan de Russen hebben kunnen ingrijpen) heeft gedaan is niet bekend.
In Boedapest zouden tot nu toe 7000 doden zijn gevallen; de opstan-delingen hebben ex-partij-secretaris Geroe gefusilleerd net als de vroegere minister van defensie Farkas en zijn zoon.
Het volgende verhaal uit de grensplaats Magyrovar maakt duidelijk waarom men zo hard met tegenstanders omgaat. In die plaats ging een betoging met de Hongaarse vlag naar de plaatselijke kazerne en eiste verwijdering van communistische symbolen. De dienstdoende officier kwam naar buiten en zijn gedrag suggereerde dat men aan de eisen tegemoet zou komen. Een demonstrante kuste hem. Toen de demonstranten dichterbij kwamen, verschenen er twintig veiligheids-agenten en nadat de officier een handgranaat in de menigte had ge-gooid schoten zij met scherp op de groep: 50 doden, 40 mensen overleden later en bijna 200 gewonden. De volgende dag kwam de bevolking bewapend in opstand en werden de officier en 1 van zijn mensen opgehangen.
In Oost-Duitsland wordt gedemonstreerd tegen Ulbricht, in Polen is niet alleen minister van defensie Rokossovsky ontslagen, maar ook talloze hoge partijfunctionarissen zijn uit hun functies ontheven om-dat ze zich verzetten tegen de pogingen tot democratisering. In de vakbonden zijn zuiveringen doorgevoerd.
In Winschoten zijn er plannen om in de Langestraat eenrichtings-verkeer in te voeren. Niet overbodig met het groeiende autoverkeer en de middeleeuwse breedte van die straat.
Zo gebeurt er overal wat.